Marianne Schoenmakers – EVV’er

Marianne is Eerst Verantwoordelijke Verzorgende bij De Oleander, een afdeling die is gespecialiseerd in het omgaan met onbegrepen gedrag.

“Ik werk al 19 jaar bij Zorggroep Elde Maasduinen. Ik heb verschillende functies gehad en op meerdere afdelingen gewerkt. Op dit moment werk ik als gespecialiseerd verzorgende bij De Oleander, een huis voor mensen met onbegrepen gedrag. De bewoners hier hebben vaak dementie. Regelmatig zijn ze verward of agressief. Zorggroep Elde Maasduinen loopt voorop met dit specialisme. Op andere plekken kunnen ze deze mensen niet de zorg geven die ze nodig hebben. Daar valt men vaak terug op medicijnen. De groep is hier wat kleiner zodat we de zorg beter kunnen afstemmen op hun individuele behoeftes.”

“Om dit werk te kunnen doen heb ik veel cursussen gevolgd. Je krijgt dan handvaten aangereikt om met deze speciale groep bewoners om te gaan. Wat doe je als iemand je vastpakt? Hoe benader je iemand die staat te schreeuwen? Hoe kalmeer je iemand die over zijn toeren is? De moeilijkheid is dat de bewoners vaak zelf niet kunnen aangeven wat ze nodig hebben. Soms kan iemand ineens ontploffen omdat iets hem dwars zit. Maar als je goed oplet, zie je zoiets aankomen. Dat merk je aan kleine signalen. Als je dit werkt een tijdje doet, krijg je daar een radar voor. Daarnaast overleg ik veel met de huisarts en de psycholoog.“

“Je maakt de gekste dingen mee op deze afdeling. Er is weleens een schoen naar mijn hoofd gegooid. Een andere keer kwam een bewoner dreigend op me af, met zijn armen wijd. Toen bleek dat hij alleen een knuffel wilde.“

“Verzorgende is een prachtberoep. Ik geniet vooral van het contact met mensen. De bewoners, maar ook hun familie. Je kunt mensen in dit vak echt helpen. Als ik aan het einde van de dag een glimlach op een gezicht hebt getoverd, dan weet ik: daar doe ik het voor.”

“De sfeer bij Elde Maasduinen is heel warm en gemoedelijk. Iedereen groet elkaar en gaat vriendelijk met elkaar om. Op de dag van de verpleging ligt er een traktatie klaar en er is regelmatig een taartje. Als er iets goed is gegaan, stuurt de directeur persoonlijk een berichtje om je te bedanken. Door dit soort dingen voel ik me echt gewaardeerd.”