Chantal van Lith – Verzorgende IG

Chantal werkt als verzorgende IG in de thuiszorg.

“Ik werk sinds 2012 bij Elde Maasduinen. Hiervoor werkte ik in een verpleeghuis. Een vriendin bracht me in contact met Zorggroep Elde Maasduinen. Ik heb een dagje meegelopen in de thuiszorg en was meteen verkocht. In het verpleeghuis voelde ik continu de druk van bellende bewoners. Dat heb ik nu niet. Ik kan ook best wel de tijd nemen voor cliënten. Als ik uitloop, word ik niet meteen teruggefloten. Misschien moet de tijd voor een cliënt worden aangepast, of kun je efficiënter werken. Er wordt hier niet gedacht in termen van ‘mag niet’ of ‘kan niet’, maar in ‘hoe kunnen we het oplossen’.”

“Ik heb veel geleerd in de tijd dat ik in de thuiszorg werk. Vooral hoe ik zelf dingen op moet lossen. Je kunt natuurlijk altijd dingen vragen aan collega’s, maar over het algemeen sta je er alleen voor. Dat betekent dat je creatief moet zijn. Je bent bij mensen te gast. Je kunt niet zomaar kastjes opentrekken. Niet alle spullen die je nodig hebt, liggen op grijpafstand of zijn aanwezig. Je moet dus vaak improviseren. Op dat gebied heb ik veel geleerd. Je staat vaak alleen voor.

“Het mooist vind ik de palliatieve zorg. Dat is zo bijzonder. Je bouwt in korte tijd echt een band op. Het geeft enorm veel voldoening als je rust kunt brengen. Als het je lukt om iemands angst een beetje weg te nemen en gerust te stellen. Soms kan dat al door gewoon naast iemand te zitten, een hand vast te pakken en te luisteren.” 

“Mijn teamcoördinator vond dat ik meer in mijn mars heb. Zij raadde mij aan om verder te studeren. Afgelopen september ben ik begonnen met de opleiding tot verpleegkundige. Die wordt geheel betaald door Elde Maasduinen. Dat is echt goed geregeld. Ik wil de opleiding vooral aangrijpen om inzicht in ziektebeelden te krijgen. Ik blijf in de thuiszorg. Misschien ga ik me later wel specialiseren. Elde Maasduinen wil voor elk vakgebied een specialist hebben, van ergo tot palliatieve zorg. Dus er liggen genoeg kansen.”